Slovenská koruna bola spočiatku výzvou, no bol to správny krok

10.02.2013 Bratislava

Bratislava 9. februára (TASR) - Slovenská koruna vznikala súčasne so Slovenskou republikou v dobe, kedy sa s politickou samostatnosťou spájala aj vlastná národná mena. V období pred vznikom spoločnej európskej meny chcel každý európsky štát aj vlastnú menovú politiku.

"Vzhľadom na veľkosť slovenskej ekonomiky, stupeň jej otvorenosti, ale aj hospodársky vývoj - najmä v deväťdesiatych rokoch - sa s vedením nezávislej menovej politiky spájalo aj nemálo výziev," povedal pre TASR v súvislosti s 20. výročím vzniku slovenskej koruny analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo.

Podľa analytika Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimíra Baláža sa však pred rozdelením Československa zvažovala aj možnosť, že by si obe krajiny po rozdelení ponechali spoločnú menu. Menová federácia dvoch nezávislých krajín sa však ukázala ako nerealistická. "Finančné trhy jednoducho zmietli možnosť, že budú vedľa seba dve krajiny s odlišnou hospodárskou politikou a jednotnou menou," skonštatoval Baláž, ktorý zhodnotil prípravu dvoch samostatných mien ešte pred rozdelením Československa ako správny krok.

Slovenská mena vznikla v pomerne krátkom čase a bez väčších problémov a nákladov. V prvej fáze od jej vzniku v roku 1993 až do roku 1998 bol jej výmenný kurz v úzkom fluktuačnom pásme naviazaný na kôš viacerých hlavných svetových mien. V poslednej fáze tohto devízového režimu sa tento kôš skladal už len z nemeckej marky a amerického dolára. "Udržanie takéhoto devízového režimu si v úvodných rokoch existencie Slovenska vyžadovalo okrem iného aj menovú politiku s relatívne vysokými, dvojcifernými úrokmi," vysvetlil Vaňo.

Režim fixného výmenného kurzu sa ocitol pod tlakom v druhej polovici 90. rokov 20. storočia najmä kvôli deficitu zahraničného obchodu a nízkemu objemu devízových rezerv. Po voľbách v septembri 1998 bola preto Národná banka Slovenska (NBS) nútená zaviesť režim voľne plávajúceho výmenného kurzu, stanoveného na základe dopytu a ponuky na devízovom trhu. "Najmä v prvých mesiacoch režimu voľne plávajúceho kurzu došlo k výraznému oslabeniu slovenskej koruny," podotkol Vaňo.

Analytici hodnotia pozitívne aj rozhodnutie opustiť slovenskú korunu a prejsť na menu euro. Jedným z hlavných argumentov je aj otvorenosť slovenskej ekonomiky a jej exportné zameranie. "Už prvé štyri roky po zavedení eura sa na Slovensku potvrdilo množstvo výhod pre reálnu ekonomiku, ale aj spotrebiteľov," podčiarkol Vaňo. Ako dodal, krajina sa okrem iného vyhla dramatickému oslabeniu výmenných kurzov a spotrebitelia profitovali z rekordne nízkych úrovní inflácie.
 

Vyberte región